• SZUKAJ
Joro

WAŻNE DLA TWOJEGO ZDROWIA !!!

WAŻNE INFORMACJE DLA ZDROWIA!!!

PRZECZYTAJ UWAŻNIE DROGI CZYTELNIKU!!!

 Ile czystej wody powinniśmy wypijać w ciągu dnia?

W ciągu dnia zdrowy człowiek powinien wypić 2,5 l wody dziennie. Jeśli nie ma wody, ludzie nie tylko cierpią z powodu pragnienia, dokucza im także brud, głód i rozmaite choroby, bowiem woda jest artykułem pierwszej potrzeby w gospodarstwach domowych. Najczęściej jej źródłem jest woda wodociągowa . Często zawiera rozpuszczone sole wapnia, magnezu, żelaza i innych pierwiastków (tzw. woda twarda). Woda niezbędna jest również w rolnictwie, przemyśle, transporcie, energetyce i rekreacji. Jednak jej głównym przeznaczeniem jest zastosowanie w kuchni. Dodaje się ją do zdecydowanej większości potraw. Potrzebna jest do duszenia mięs i warzyw, gotowania bulionów i zup, przygotowywania ciast i słodkich deserów (np. kiśli). Jak już wspomnieliśmy, stanowi niezbędny składnik napojów, nie tylko tych kupowanych w sklepie, ale i przygotowywanych w domu: kompotów, herbat, kaw, etc.

Odwrócona osmoza

Odwrócona osmoza to gwarancja krystalicznie czystej wody w Twoim domu. Filtry osmotyczne usuwają aż 99% wszystkich zanieczyszczeń, w tym zanieczyszczenia mechaniczne, takie jak rdza, piasek, muł, chemiczne i mikrobiologiczne – wirusy, bakterie i pierwotniaki. Poprawiają również smak i aromat wszystkich potraw i napoi sporządzanych na bazie wody. Dzięki swoim właściwościom, filtry wykorzystujące zjawisko odwróconej osmozy, znajdują swoje zastosowanie głównie w gospodarstwach domowych oraz rozmaitych punktach gastronomicznych. Eliminując wszystkie szkodliwe związki, odwrócona osmoza pozostawia czystą, miękką wodę o szerokim spektrum zastosowania. Doskonale nadaje się ona zarówno do gotowania, przyrządzania napojów, rozcieńczania soków, jest również zalecana osobom borykającym z się z problemami nerek i chorobami woreczka żółciowego. Dzięki nowoczesnym filtrom osmotycznym zapewnisz zdrowie sobie i swoim najbliższym. 

Woda poddana odwróconej osmozie szczególnie polecana jest:

  • dla osób odznaczających się skłonnościami do tworzenia się kamieni w nerkach
  • do czyszczenia twarzy i zębów
  • do pielęgnacji, szczególnie podatnej na podrażnienia, skóry niemowląt
  • do produkcji, wykorzystywanych przy przygotowywaniu drinków, kostek lodu
  • do mycia wszelkiego typu owoców i warzyw, a także innych artykułów spożywczych
  • do stosowania w żelazkach, czajnikach i ekspresach do kawy (nie powoduje osadzania się kamienia)
  • jako woda przeznaczona do picia dla zwierząt domowych, bądź do celów akwarystycznych

Wybór optymalnego urządzenia

Warto dokładnie zastanowić się, które z oferowanych przez nas urządzeń najlepiej sprawdzi się w Państwa konkretnych zastosowaniach. Aby dokonać w tej materii racjonalnego wyboru, polecamy dokładne zapoznanie się ze specyfikacją techniczną i metodami filtracji poszczególnych z naszych urządzeń. Jeżeli pomimo tego nadal nie będziecie Państwo do końca przekonani, który filtr będzie dla Was najlepszy – zapraszamy do kontaktu. Nasi wykwalifikowani konsultanci z przyjemnością doradzą Państwu najlepsze rozwiązania.

Bez względu na to, czy ostatecznie zdecydujecie się na zakup 5-, 6-, czy 7-stopniowego filtru osmotycznego, wybierając nasz sklep, zapewniacie sobie szybką dostawę, atrakcyjną cenę oraz najwyższą jakość urządzenia.

FILTR ODWRÓCONA OSMOZA RO 575 M

Filtr do wody odwrócona osmoza RO 5

( zestaw filtracyjny + mineralizator + zbiornik 10 L +

wylewka ) 

do montażu w szafce zlewozmywakowej w kuchni

 
 

OSMOZA

Co to jest osmoza?

Zanim wytłumaczymy istotę działania osmozy naturalnej i odwróconej opiszemy budowę półprzepuszczalnych błon osmotycznych (w technice: membran), bez których zjawiska te nie miałyby miejsca.Półprzepuszczalne błony osmotyczne występujące w naturze, to bardzo cienkie materiały o wyjątkowo małej porowatości. Otóż pory takich błon posiadają wielkość około 0,0001µ. Dużo to czy mało? Przypomnijmy sobie, że 1 mm jest 1000 razy większy od mikrometra (µ) co oznacza, że pora błony osmotycznej jest 10 000 000 razy mniejsza od jednego milimetra. Natura miała swój powód, aby stworzyć błony o takiej właśnie porowatości, bowiem podobną wielkość ma cząsteczka wody - H2O. Osmoza naturalna. Z półprzepuszczalnych błon osmotycznych zbudowane są ścianki komórek ludzkich i zwierzęcych, błony takie mają swoje miejsce w naszych jelitach, w korzeniach roślin i wielu innych miejscach życia biologicznego. Ale chcemy przecież dowiedzieć się do czego te błony służą. Okazuje się, że jeśli błona osmotyczna rozdzieli dwa różnie stężone roztwory wodne wówczas dzięki zjawisku osmozy naturalnej dojdzie do zrównania tych stężeń poprzez, nietypowe dla innych zjawisk fizycznych, wymieszanie się tych roztworów. Dlaczego nietypowe? W tym miejscu należy zauważyć, że zdecydowana większość związków chemicznych, które rozpuszczają się w wodzie, to związki zdecydowanie większe od cząstki H2O. Cząsteczka wody zbudowana jest z dwóch atomów wodoru i jednego atomu tlenu, gdzie wodór jest przecież najmniejszym atomem, jaki znamy w przyrodzie, a tlen jest również niewiele większy. Dlatego jest ona niemal zawsze mniejsza od pierwiastków oraz związków w niej rozpuszczonych. Oznacza to, że rozpuszczone w wodzie związki mają mniejsze szanse przedostać się przez błonę, z kolei łatwo przechodzą przez nią cząsteczki wody. W przypadku rozdziału błoną osmotyczną dwóch różnie stężonych roztworów wodnych pojawią się odpowiednie siły (ciśnienie osmotyczne), które spowodują ruch wody z roztworu mniej stężonego (woda czysta)do roztworu gęstego (woda brudna).Występowanie osmozy naturalnej w przyrodzie zauważono już ponad 200 lat temu. Przez wiele lat czyniono próby wytworzenia sztucznie błony osmotycznej. Pierwsze membrany, produkowane z materiałów celulozowych (symbol techniczny CTA), okazały się mało trwałe i dopiero odkrycie w roku 1952 membran poliamidowych (symbol techniczny TFC) wywołało rewolucję w dziedzinie oczyszczania wody metodą osmozy odwróconej. Osmoza odwrócona. Efektem osmozy naturalnej jest wyrównywanie stężeń dwóch różnych roztworów, czyli inaczej wymieszanie się wody bardziej i mniej zabrudzonej. Ale nam, technikom oczyszczania wody pitnej, zależy na tym, aby z wody brudnej odzyskać wodę czystą, a efekt taki możemy uzyskać poprzez pokonanie ciśnień osmotycznych występujących w osmozie naturalnej. Jeśli to uczynimy, to spowodujemy ruch wody z roztworu bardziej stężonego (woda brudna) do roztworu o stężeniu mniejszym (woda czysta). Błony osmotyczne wytwarzane sztucznie nazywa się w technice membranami .

Używamy plików cookies, aby zapewnić najlepszą jakość. Kontynuując korzystanie z naszej strony, zgadzasz się z naszą polityką dotyczącą plików typu cookies.